Lengfilet op gegrilde appel

Ingrediënten:

  • 10 mootjes lengfilet
  • bloem
  • prei
  • appel
  • kaneelsiroop (eventueel gewoon wat kaneelpoeder)
  • peper en zout
  • dille / tuinsaus
Ingredienten Mosterdsaus:

  • 1 sjalot
  • scheutje marsala (slijter)
  • 2 dl créme fraiche
  • 1 eetlepel franse mosterd
  • 3 á 4 eetlepels gembersiroop (supermarkt)
  • peper en zout

Dit gerecht is voor 5 – 10 personen

Naam van het recept: Lengfilet op gegrilde appel
Bereidingstijd: +/- 20 minuten
Vissoort: Lengfilet

Bereidingswijze:

Voorbereiding:
Dep de vis droog en bestrooi deze met weinig peper en zout, haal de vis licht door de bloem (pas vlak voor het bakken, anders gaat de bloem klonteren) en bak de filet enkele minuten in boter gemengd met een scheutje zonnebloemolie. Leg de vis op een bakplaat en hou ze apart van elkaar. Verwijder met de appelboor het klokhuis en snijd de appel (met schil) in plakken van +/- 1cm. Verwarm de grilpan (of normale pan) en grilleer de appel in een scheutje olijfolie, strijk de appel in met kaneelsiroop / -poeder. Snijd de prei in fijne ringen en roerbak deze enkele minuten, verdeel de prei op de appel en leg hierop de stukjes vis.

Saus:
Fruit de gesnipperde sjalot zachtjes gedurende enkele minuten voeg er mosterd, gembervocht, marsala (of amaretto of witte port) enkele druppels en laat deze even meesmoren. Voeg de creme fraiche toe en breng de saus aan de kook. Afmaken met weinig peper en zout.

Serveren
Verwarm de saus enkele minuten, zet de vis in de oven op 200 graden. Verdeel de saus op de borden. Leg hierop de appel met vis en garneer met dille of tuinkers.

Eet smakelijk!

*ook te bereiden met scholfilet of andere witvis uitgezonderd victoriabaars.

Recept ingestuurd door: Ché van Emmenes.