Haring

Hollandse nieuwe een succes!
Op 3 juni was het dan weer zover. De eerste Hollandse nieuwe werd weer geintroduceerd. Om 11 uur vlogen de nieuwe haringen als warme broodjes over de toonbank.

Opbrengst eerste vaatje viel tegen.
Niemand wilde het bekennen, maar de opbrengst van de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe viel wat tegen. Ging de haring de afgelopen jaren voor 70.000 en 75.000 euro van de hand, dinsdag werd Iens Boswijk van de online restaurantgids Iens voor 55.000 euro eigenaar. Dat bedrag gaat naar het Fonds Psychische Gezondheid, dat het geld besteedt aan wetenschappelijke onderzoek naar depressie. Het fonds kan zich troosten dat het vaatje – er zitten er veertig in – nog 1375 euro per visje opleverde.

Boetes voor vishandelaren.

Vishandelaren die de Hollandse Nieuwe eerder dan 3 juni verkopen, riskeren dit jaar voor het eerst een fikse boete.
De vorig jaar reeds aangekondigde boete van maximaal ruim 11.000 euro zal dit seizoen voor het eerst worden ingezet. De nieuwe haring kan dit jaar waarschijnlijk vanaf 3 juni worden gekocht, nadat in Scheveningen het eerste vaatje is geveild.
‘Het gaat erom dat we met de gelijktijdige verkoop de kwaliteit van de verkochte haring garanderen. De haring moet vet genoeg zijn en (bijna) volgroeid’, meldt het Productschap Vis.
Overigens verwacht het productschap niet dat er vaak zal moeten worden bekeurd. ‘Toen we dit vorig jaar aankondigden, kregen we maar een paar signalen over handelaren die te vroeg nieuwe haring verkochten; slechts een enkeling respecteert de afspraak niet’, aldus de woordvoerster.

“Haring in het land, dokter aan de kant”

Wetenschappelijk onderzoek geeft aangetoond dat haring inderdaad heel gezond is. Consumenten die regelmating vette vis als haring of makreel eten, hebben 50% minder kans op hart- en vaatziekten en op een hartstilstand.
Daarnaast vormt haring een rijke bron aan voedingsstoffen, waaronder eiwitten. Eiwit wordt gebruikt voor de opbouw en het herstel van spieren, organen, zenuwstelsel en het bloed.
Hollandse nieuwe bevat per 100 gram de volgende voedingsstoffen:

kJ 888
vet 16 gram of meer (afhankelijk van het moment van de vangst
vitamines A1, B1, B2, B6, C, D en E
proteine 18 gram

 

Waaraan is een kwalitatief goede haring te herkennen?

Het is onmogelijk om een eenduidige omschrijving te geven van de perfecte haring: daarvoor zijn de smaakvoorkeuren te verschillend. Toch zijn er een aantal richtlijnen: een perfecte Hollandse Nieuwe heeft vrij blank visvlees en is dus goed ontbloed.
De textuur moet mals en steving zijn. Er mogen beslist geen gele verkleuringen onder de huid te zien zijn, geen rood visvlees of bloeduitstortingen. Tevens mag de haring geen ranzige of vissige smaak en geen taaie, weke of papperige structuur hebben.
De geur van een goede Hollandse Nieuwe is fris en zilt, de smaak is eveneens fris, zilt en meer of minder gerijp. Er mogen bij aflevering van de haring geen resten van ingewanden, schubben of graten aanwezig zijn.